Hoofdstuk 9

23-12-2013 12:15

SCHEIKUNDE SAMENVATTING H9 ZUREN, BASEN EN ZOUTEN

 

9.1 Zuren

 

Azijn, citroensap, maagzuur, koolzuur, zwavelzuur, mierenzuur, blauwzuurgas.

Kenmerken van zuren:

  • Een zure smaak.

  • Zuur+metaal: metaal lost op, er ontstaat H2-gas (knalgas)

  • Zuren zijn meestal goed oplosbaar in water.

  • Zuren geven bepaalde kleurstoffen die ‘indicatoren’ worden genoemd, een kenmerkende kleur.

  • Zuur op je handen brandt weg.

  • Zure stof is in staat H –ionen af te staan. Vb. HCl+aq --> H(aq) Cl (aq) H Cl

Onschadelijke zuren: azijnzuur, oxaalzuur (rabarber).

Schadelijke zuren: zwavelzuur, salpeterzuur.

 

Zwavelzuur

 

Azijnzuur

HAc

Salpeterzuur

 

Oxaalzuur

 

Waterstoffluoride

HF

Koolzuur

 

Waterstofchloride

HCl

Fosforzuur

 

Waterstofbromide

HBr

Waterstofsulfide