Hoofdstuk 9
SCHEIKUNDE SAMENVATTING H9 ZUREN, BASEN EN ZOUTEN
9.1 Zuren
Azijn, citroensap, maagzuur, koolzuur, zwavelzuur, mierenzuur, blauwzuurgas.
Kenmerken van zuren:
-
Een zure smaak.
-
Zuur+metaal: metaal lost op, er ontstaat H2-gas (knalgas)
-
Zuren zijn meestal goed oplosbaar in water.
-
Zuren geven bepaalde kleurstoffen die ‘indicatoren’ worden genoemd, een kenmerkende kleur.
-
Zuur op je handen brandt weg.
-
Zure stof is in staat H –ionen af te staan. Vb. HCl+aq --> H(aq) Cl (aq) H Cl
Onschadelijke zuren: azijnzuur, oxaalzuur (rabarber).
Schadelijke zuren: zwavelzuur, salpeterzuur.
Zwavelzuur |
|
Azijnzuur |
HAc |
Salpeterzuur |
|
Oxaalzuur |
|
Waterstoffluoride |
HF |
Koolzuur |
|
Waterstofchloride |
HCl |
Fosforzuur |
|
Waterstofbromide |
HBr |
Waterstofsulfide |
|