Literatuurdossier
dit wordt volgens mij niet elk jaar gedaan!!!
Maart 2013
Spanning
Schaduwzuster, Simone van der Vlugt
* Samenvatting
Het boek 'Schaduwzuster' gaat over Marjolein, een lerares Nederlands op een middelbare school in Rotterdam. Ze is erg betrokken met haar leerlingen en komt ze dan ook buiten school nog wel eens tegen. Maar op een kwade dag stort haar hele leven in puin als ze tijdens een van haar lessen wordt aangevallen door een leerling, de agressieve Bilal. Hij bedreigt haar met een mes.
Totaal geschokt weet Marjolein zich naar het lokaaltje van de directeur te begeven. Hij zegt haar geen aangifte te doen, omdat ze anders de school wel eens een slechte naam zou kunnen bezorgen. Marjolein is verscheurd door twijfel en angst en weet niet wat ze moet doen.
*Mening
Ik vond het verhaal wel oké, maar ik moet zeggen dat het wel erg langzaam op gang kwam. Er waren te veel onnodige beschrijvingen waardoor de spanning afnam. Dat is natuurlijk zonde, want dan ben je na tien bladzijdes nog niks wijzer. Ik weet niet of dat de stijl van mevrouw van der Vlugt is en ik weet natuurlijk ook niet of het de hele tijd zo doorgaat. Misschien komt er verder in het boek wat meer vaart in. Maar daarvoor moet ik het vast eerst lezen...
De Kroongetuige, Maarten 't Hart
*Samenvatting
'De Kroongetuige' gaat over Thomas Kuyper, een wetenschapper die als werk onderzoek doet naar kannibalisme door middel van dierproeven. Als zijn vrouw Leonie een weekje weg is, date Thomas een zekere Jenny Fortuyn, een bibliothecaresse die hij al eerder had ontmoet. Als zij op een kwade avond spoorloos verdwijnt, is Thomas de hoofdgedachte. Die avond was Jenny, nadat ze Thomas had afgewezen, alleen naar huis gegaan, maar nooit aangekomen. Inspecteurs Lambert en Meuldijk doen onderzoek naar deze zaak. Er wordt verdacht veel nadruk gelegd op Jenny's 'witte laarsjes' die ze de avond van haar verdwijning aanhad. Wie weet hebben die er iets mee te maken!
*Mening
Dit boek lijkt me best leuk om te lezen. Er zijn wel veel beschrijvingen, maar ik vindt dat die de spanning niet doen afnemen. Ik denk dat ik de stijl van Maarten 't Hart leuker vind dan die van Simone van der Vlugt. Het is op een of andere manier spannender, en ik houd van spannende verhalen. Het verhaal is grotendeels vanuit Thomas' perspectief geschreven, waardoor je hem als lezer niet kan verdenken, doordat je er als het ware 'de hele tijd bij was'. Ik wil graag weten hoe het afloopt!
Vergelijking
Ik denk dat 'De Kroongetuige' eerder literatuur is dan 'Schaduwzuster'. Ik heb natuurlijk alleen maar het eerste hoofdstuk gehoord en ik weet niet hoe het precies verder gaat. 'Schaduwzuster' lees je volgens mij makkelijker uit en is echt 'voor de lol van het lezen'. Bij 'De Kroongetuige' gaat het meer om het spannende verhaal en hoe het zo spannend en mysterieus mogelijk gebracht kan worden. Daarom spreek 'De Kroongetuige' mij meer aan, en vind ik het ook meer literatuur dan het boek van Simone van der Vlugt.
Vreemde Families
Mama Tandoori, Ernest van der Kwast
* Samenvatting
'Mama Tandoori' vertelt het verhaal van de merkwaardige moeder van Ernest van der Kwast. Nadat ze uit India naar Nederland was geëmigreerd met twee koffers vol sieraden, trouwde ze met Meneer van der Kwast en kocht ze haar eerste appartementje. Ze kregen drie zonen. Onder het motto 'Gratis is Goed' en met een deegroller op zak dingt deze Mama alle prijzen af. Met argumenten als 'In India kan je 20 matrassen kopen voor dat geld!' (volgens de vader van Ernest hebben mensen in India niet eens een bed) krijgt ze alles voor een spotprijsje. Na een stuk of vijf keer verhuist te hebben, wat natuurlijk een makkie is met al dat afdingen, is ze uiteindelijk tevreden met een groot appartement in Amerika.
* Mening
Ik vind dit verhaal erg grappig. Ik vind boeken niet snel grappig, maar dit verhaal maakte me echt aan het lachen. Ik vind het ook moeilijk te geloven dat het hele verhaal ook echt is gebeurd, het klinkt allemaal erg onwaarschijnlijk, en dat maakt het alleen maar leuker! Het taalgebruik is niet al te moeilijk, wat ik ook erg weet te waarderen. Maar dit verhaal heeft volgens mij geen spannende climax waar naartoe wordt gewerkt. Het is een verzameling gebeurtenissen, en dat vind ik dan weer minder. Want je wordt dan niet 'beloond' voor je harde leeswerk.
De Helaasheid der Dingen, Dimitri Verhulst
* Samenvatting
Dit boek is, net als 'Mama Tandoori', een autobiografie van een schrijver met een opmerkelijke familie. De familie Verhulst woont in het dorpje Reetveerdegem, België. Ze hebben het niet breed, wat valt terug te vinden in de beschrijving van hun huis. Overal ongedierte, stank van rook en andere zaken en overal is het smerig. Bijna elke avond gaat het hele gezin naar de kroeg om zat te worden. Maar alles verandert als Rosie Verhulst (de oma van Dimitri) terugkeert naar Reetveerdegem en haar dochter Sylvie meeneemt. Sylvie, die eerst een erg braaf meisje leek, wordt al snel 'een echte Verhulst' en wordt de eerste avond in de kroeg al ladderzat. Dimitri ziet haar wel zitten!
* Mening
Dit verhaal sprak me minder aan dan 'Mama Tandoori', ik vond het niet bijzonder grappig of spannend. Het gaat hier vooral om het drama en er wordt voor gezorgd dat we medelijden hebben met die arme sloebers uit Reetveerdegem. Drama is niet mijn genre, zowel bij boeken als bij films. Het boek is wel mooi geschreven, alles is ook goed beschreven en er zitten leuke metaforen in (de dwergen), maar het verhaal vind ik gewoon niks, ik zal dit boek dus ook niet snel lezen.
Vergelijking
Ik denk dat 'De Helaasheid der Dingen' eerder literatuur is dan 'Mama Tandoori'. 'De Helaasheid der Dingen' is veel serieuzer en wil echt het dramatische verhaal van een familie vertellen, terwijl 'Mama Tandoori' vertelt over een aparte, grappige moeder die van alles uithaalt. 'Mama Tandoori' lees je volgens mij ook makkelijker weg, door het niet al te moeilijke taalgebruik. Hoewel bij het genre 'Spanning' de literatuur-kant me meer aansprak, zou ik van deze twee boeken liever 'Mama Tandoori' lezen.
Liefde
Het Gouden Ei, Tim Krabbe
* Samenvatting
In dit verhaal zijn Rex Hofman en Saskia Ehlvest de hoofdrolspelers. Ze kennen elkaar al een tijd en ze zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk, met de auto. Tijdens hun vorige vakantie had Rex drie uur naar een tankstation moeten lopen met een jerrycan, omdat er geen benzine meer in de tank zat. Dat had hij niet kunnen zien doordat de benzinemeter kapot was. Op een gegeven moment dringt Saskia er dan ook op aan om te gaan tanken om een dergelijk drama te voorkomen. Ze stoppen bij een Total tankstation. Terwijl Rex bij de auto wacht gaat Saskia wat te drinken halen. Rex wacht en wacht, maar Saskia komt niet meer terug. Hij wordt ongerust en gaat op onderzoek uit. Ze was voor het laatst gezien bij de tankshop, maar daarna in het niets verdwenen. Rex lichtte de politie in en besloot nog even bij de auto te wachten. Van Saskia geen spoor...
* Mening
Ik vond het verhaal mooi geschreven en ik wil graag weten hoe het afloopt! Op het eerste gezicht leek het mee een achterhaald liefdesverhaal, maar er zit nog een 'tweede laag' in. Hoewel de gebeurtenissen elkaar niet al te snel opvolgden, vond ik het niet saai. Er werd op een of andere manier toch spanning opgebouwd. Er wordt ook gezorgd dat je als lezer zelf 'op onderzoek uitgaat' om te ontdekken wat er nou met Saskia is gebeurd en de kleine details op te merken die misschien wel het raadsel oplossen, zoals de foto van het tankstation vlak voor de verdwijning en de koffie die Saskia blijkbaar had gedronken, hoewel ze net wat fris had gehaald.
Tirza, Arnon Grunberg
* Samenvatting
Tirza is net afgestudeerd aan het Gymnasium en vanavond is haar eindexamenfeestje. Vader Hofmeester (zo wordt hij genoemd, maar ik denk dat het z'n achternaam is) is bezig met de hapjes. Hij denkt terug aan wat er zes dagen geleden gebeurde. Zijn ex, 'de Echtgenote', kwam na een lange tijd weer opdagen, om te zien hoe het met Tirza en hem ging. De Echtgenote was drie jaar geleden weggegaan en trok in bij een vriend op zijn woonboot. Daarna was ze naar het buitenland gegaan en had Hofmeester het laatste contact met haar verloren. Haar terugkomst kwam dan ook als een totale verrassing, Hofmeester had de hoop al lang opgegeven. Het loopt allemaal een beetje stroef, ze weten allebei niet wat ze moeten zeggen. Tirza besluit naar boven te gaan, ze wil niks met haar moeder te maken hebben.
* Mening
Dit verhaal ging langzaam. Echt heel langzaam. En ik houd niet van langzame verhalen. Er waren heel veel beschrijvingen die niet veel bijdroegen aan het geheel en het alleen maar saaier maakten, tenminste, dat vond ik. Vooral toen De Echtgenote langskwam was het net alsof alles zo mogelijk nog langzamer ging! Ik snap best dat sommige mensen al die beschrijvingen prachtig vinden, maar als ze niks toevoegen op mooi taalgebruik na, hadden ze ook best weggelaten mogen worden. Ik denk dat het in dit boek dan ook meer om het zo gedetailleerd en 'mooi' brengen van de gebeurtenissen gaat, dan om het echte verhaal. Maar ik lees boeken voor het verhaal, niet voor het mooie taalgebruik.
Vergelijking
Ik denk dat 'Tirza' eerder literatuur is dan 'Het Gouden Ei'. Bij 'Het Gouden Ei' gaat het echt om het spannende liefdesverhaal en bij 'Tirza' om het zo goed mogelijk brengen van het verhaal, en dat is volgens mij het grote verschil tussen literatuur en lectuur. Bij dit genre sprak 'Het Gouden Ei' me meer aan, door het spannende verhaal en doordat het lekker vlot verliep. Er werd niet te lang stilgestaan bij 'onbelangrijke dingetjes'.
Top 6
-
Het Gouden Ei
-
Mama Tandoori
-
De Kroongetuige
-
Tirza
-
De Helaasheid der Dingen
-
Schaduwzuster
Wat voor lezer ben ik?
Ja dat moet je zelf verzinnen he!